Hoe wen je aan het dragen van barefoot schoenen?
Je hebt voor het eerst barefoot schoenen gekocht. Nu je er op gaat lopen merk je dat het toch wel even wennen is. Vooral bij het lopen op harde ondergronden.
In deze blog vertel ik je meer over het wennen aan barefoot schoenen en waar je rekening mee kunt houden.
Allereerst zijn er verschillende ervaringen. Er zijn mensen die in 1x overstappen naar barefoot schoenen en dit zonder enige problemen doen. Daarnaast zijn er ook mensen die een blessure oplopen, omdat ze te snel van start zijn gegaan.
Schrijver en biomechanicus Katy Bowman beschrijft in haar boek Barefoot dat we niet moeten onderschatten wat de impact is van het overstappen op minimalistisch schoeisel voor ons lichaam. Vooral wanneer je gewend bent aan het lopen op een schoen met demping en hak.
Wat tevens een rol speelt zijn de vloeren waarop we het grootste deel van de dag lopen, die veelal niet-natuurlijk zijn en volledig plat (asfalt, beton) en daardoor een grotere belasting vormen.
Hoe lang je moet wennen hangt af van meerdere factoren:
De flexibiliteit en dikte van de zool. Hoe dunner de zool, hoe minder demping. Er zit veel verschil tussen een 3 mm of 8 mm zool.
Of je al regelmatig op blote voeten loopt.
Hoe sterk en flexibel je voetspieren en enkels zijn.
De aanwezigheid van een (voet)aandoening en/of hypermobiliteit.
Hoeveel je loopt of staat op niet-natuurlijke ondergronden, zoals asfalt en beton.
Je loophouding: heb je een harde haklanding of land je soepel op je middenvoet?
Op basis van deze factoren kun je voor jezelf een inschatting maken van wat jij nodig hebt om over te stappen op barefoot schoenen.
Ik ben zelf hypermobiel, dus ik heb rustig de tijd genomen om te wennen aan barefoot schoenen. Nu loop ik al >5 jaar op deze schoenen, maar pas ik bijvoorbeeld wel de zool aan op basis van de activiteit.
Voor mijn dagelijkse wandelingen met de hond draag ik het liefst een zool van rond de 8mm. Deze wandelingen zijn toch grotendeels over asfalt en ik heb gemerkt dat ik bij een te dunne zool last van overbelasting krijg (met name ook door de hypermobiliteit). Voor dagelijks gebruik heb ik schoenen van Shapen die wel een dunnere zool hebben van zo’n 3,5 mm.
Mijn tips om te wennen
Mocht je normaal altijd schoenen dragen, probeer dan vaker op blote voeten te lopen op verschillende ondergronden, bijvoorbeeld thuis, in de tuin of in het bos.
Wanneer je weinig ervaring hebt met lopen op blote voeten en/of een voetaandoening hebt, dan zou je bijvoorbeeld kunnen beginnen met een dikkere barefoot zool van bijv. 8-10mm (Barefoot schoenen met een dikkere zool) of gebruik een extra inlegzooltje. Dit zooltje kun je dan verwijderen zodra je merkt dat het lopen op barefoot schoenen goed gaat.
Doe je oude schoenen nog niet te snel weg, zodat je de tijd kunt nemen om rustig te wennen.
Begin met een klein stukje lopen op asfalt (1 minuut). Gaat dat goed en heb je geen last? Dan ga je het opbouwen naar bijv. 3 minuten. Daarna naar 5, 10, 15 min, etc. Zo bouw je het stapje voor stapje op. Krijg je pijnklachten, dan is het belangrijk om meer tijd te nemen. Gaat het je probleemloos af, dan kun je de tussenstapjes groter maken.
Neem pijn altijd serieus en ga niet door als je klachten krijgt. Pijn en ongemak zijn tekenen om meer tijd te nemen voor de overstap of eventueel te kijken naar een dikkere zool of je loophouding onder de loep te nemen.
Ga niet te snel je barefoot schoenen werkelijk dragen. Doe je oude schoenen nog even aan als je een lange wandeling gaat maken of een stedentrip maakt. Geef je lichaam rustig de tijd om te wennen. Je hebt al die jaren niet op barefoot schoenen gelopen. Het is niet nodig - en mogelijk zelfs contraproductief - om te gehaast van start te gaan.
Extra begeleiding
Wil je graag meer hulp bij het dragen van barefoot schoenen?
In deze lijst vindt je fysiotherapeuten en podologen die affiniteit hebben met barefoot schoenen.
Disclaimer: deze blog is bedoeld om je te helpen bij het vinden en dragen van barefoot schoenen vanuit mijn persoonlijke ervaring. Dit is geen medisch professioneel advies. Neem bij voetklachten altijd contact op met een medisch professional.